Máme miminka, krytí Raisy, říje loňských mláďat a klubové záležitosti

27.05.2017 15:04

Dne 11.5.2017 se Hayley a Specterovi narodilo 7 miminek, 3 holčičky a 4 kluci. Pro zájemce jsou k rezervaci ještě 2 kluci.

Miminka se mají čile k světu a je to krásný vyrovnaný vrh, i Hayley mi udělala radost, je vidět, že loni to musela být fakt prvorodičská zmatenost, letos krásně odrodila a o miminka se krásně a poctivě stará :) . Miminkům jsou teď dva týdny a pár dní k tomu a my už máme narvaný mrazák samými dobrotami :) . Už se těším, až s nimi bude trochu větší sranda :) .

 

Ještě chci tak týden počkat a pak uděláme drobné reorganizace, potřebuju ve fretkárně vyměnit lino, naštěstí je dost velká, že můžu fretky šoupat ze strany na stranu a zdá se, že Hayley je úplně šumák, co tam dělám, dokonce ani Gobi jí tam nevadí, tak snad jí to vydrží :) .

Kdy přesně budou k odběru zatím nepovím, ale mohlo by to být 2./3.víkend v červenci (8.-9.7./ 15.-16.7.), popř. možno i v týdnu, to se pak s páníčky dohodneme individuálně :) .

Více informací ZDE.

 

Návštěvy po dohodě možné :) 

miminka 14 dní stará :) .

 

Pro čekatele na další vrh, Raisa už je nakrytá, otázka, jestli se to povedlo, doufám, že ano :) . Říje jí naběhla rychle a pak se sama začala ukončovat, tak snad jsme to stihli. Pokud se zadařilo, miminka by se měla narodit cca za měsíc (4-5 týdnů) . 

Dost rezervací nám pro věčné čekání odpadlo, chvíli mě to mrzelo, ale asi zájemci nebyli ti, které jsme hledali, když se jim nechtělo čekat, chápu, člověk se nemůže dočkat, nadruhou stranu nechápu to, že nejsou ochotni počkat další měsíc a raději si vzít miminka od kde koho, když předtím vyžadovali vyloženě nás, ale to už je jejich rozhodnutí. Díky tomu mají šanci i další, rezervovat je předběžně možné obě pohlaví, sama za sebe, pro začátečníky doporučuji chlapce, jsou jednodušší na pochopení, nejsou tak "zákeřní" a ta říje není až tak hrozná, myslím, že lidem dělají problémy hlavně hormonální výlevy holčiček než kluků :) . Samozřejmě to ale není nic, co by se nedalo minimálně přetrpět, je ale třeba na to být připraven. Samozřejmě se vším ráda poradím :) .

 

Z loňských potomků mají, krom Julči, všichni říji za sebou, všem stačila na ukončení říje jedna dávka Receptalu. Nicméně zatím všechna děvčata přišla "po porodu" do falešky. Tak si někdo více, někdo méně užívá, to už je pak hrozně individuální a závislé na vašem postavení v domácnosti. Samičky si rády adoptují páníčky, jiné fretky, jiná zvířata a když budete mít jó štěstí, tak třeba plyšáky nebo jako Eliška - vaše boty. Může to znít roztomile, ale představte si situaci, kdy si to neuvědomíte a chcete v botách někam odejít. Pokud si to neumíte představit, představte si, že máte dítě a někdo příjde a jen tak vám ho sebere, asi taky budete pěkně vyvádět :) . Stejně tak někdo může být brán za vetřelce - pokud se to u vás stane, snažte se předcházet zbytečným střetům, toto psychicky zmatené období trvá cca 6-8 týdnů. Po té se holky samovolně uklidní. Tento stav začíná v den "porodu" nebo těsně před termínem, kdy aplikace Receptalu se počítá jako den zabřeznutí. U tchořů se rodí většinou 41.den, změny v chování mohou přijít pár dní - týden před "porodem". Takže jakmile píchnete Receptal, počítejte 5-6 týdnů klidu a pak 1-2 měsíce možné tyranie :) . Musím říct, že loňští páníčci vše zvládají bravurně, snad to tak půjde i nadále :) . Jak říje, tak BARFování, což mě utvrzuje v tom, že je to možné, pod správnou přípravou zvládne naše tchoře i začátečník, naopak myslím, že začátečník má svým způsobem určitou výhodu - ještě není "zkažen" fretkou :)

 

Jinak co se týče SCHF, odcházím od nich, možná zůstanu "papírově", abychom dostali slevu na výstavu, když už mám stejně zaplacený členský poplatek za rok 2017, ale přestávám se snažit a angažovat se, když nejsou otevření změnám k lepšímu a ještě si myslí, že chci jen buzerovat a že mě se to týkat nebude, což je blbost, dodržuji stanovy všech klubů, ve kterých jsem, ale to je jedno..jen si prosím nemyslete, že záštita klubu je nějaká záruka, klub s průsery nechce mít nic společného. Chtěla jsem pomoci něco změnit, aby mládě s PP bylo nějakou zárukou, ale očividně tam o to nikdo nestojí, nálepka CHS jim stačí a však klub se na webu propaguje jako "Jde nám především o drobnochovy. Proto se zaměřujeme na to, aby se odchovávali zdraví a přátelští jedinci." To působí dobře samo o sobě, že to není pravda, je věc druhá, to se běžný člověk, co si nedohledává informace, nedoví, protože tohle jsou věci, čím se klub nechoví a nikdy chlubit nebude.

 

Udělalo mi radost, že když už nic jiného, vyřadil se z chovu Sid a Drusila, což sice u Sida mělo být min. loni a Drusila neměla dle mého jít do chovu vůbec, ale budiž, lepší než nic.. co mě ale mrzí, že stejně, ikdyž se tváří, že nic netutlají, tak stejně alespoň trochu cenzurují. Zveřejnili jakýsi "záznam" o kontrole tohoto vrhu a ať počítám, jak počítám, furt se minimálně 2 vady u 2 mláďat někam "ztratily". A kdybyste si mysleli, že jsou to pomluvy, tak jedno z těch neuvedených mláďat jsem viděla osobně a vadu opravdu má, má to snad dokonce uvedené i ve smlouvě, ale i přesto se tváří, že byly "pouze" tyto vady.Bez ohledu na to, jak moc je tohle hrozné, když stejně mláďata do chovu nepůjdou, tohle je prostě obecný přístup klubu, takhle to chodí. Tváří se dokonale, dokonalý není nikdo, ale chybu by uznat mohli a hlavně snažit se předcházet dalším, s čímž jsem chtěla pomoci.. Třeba jim to za nějaký čas dojde, mě už došla trpělivost, raději se budu angažovat tam, kde o to stojí, komunikují na úrovni a jde jim o dobro fretek, ne vlastní peněženky.

screen záznamu o kontrole vrhu na webu SCHF