Výstavy Nitra, Budapešť, Brno, nový přírůstek a plány na rok 2017, spoluvlastnictví,Furry Snakes

22.02.2017 11:49

Máme tu rok 2017 a s ním první vlnu výstav :) .

14.ledna jsme s tchoříky zabodovali v Nitře, kde Hayley vyhrála 2. místo v kategorii samice bez angora genu a 1.místo v hlavní kategorii dospělá samice. Bráška Atom obsadil taktéž 1.místo v hlavní kategorii dospělý samec a Specter se umístil na 3.místě taktéž v hlavní kategorii dospělý samec. 

Výstava byla suprová, sice nebyla olympiáda, ale byl pestrý doprovodný program v podobě promítání filmů se zvířecí tématikou, ukázkou dog dancingu a soutěže o nejlepší tanec s fretkou :) . Po celou dobu výstavy jsme byli obskakováni s kávou a čajem, k dispozici byly i zákusky. K zapůjčení byly i deskové hry a karty, takže jsme se během čekání řádně vyřádili :) . Večer jsme se ubytovali na internátě v místě výstavy, kde jsme platili 20Euro za noc za dva a měli neuvěřitelný prostor a úžasné plus bylo linoleum, takže jsem mohla nechat proběhat i kluky :) . Nazpátek jsme jeli se Student agency - už nikdy víc, v Bratislavě nás vyhodili s tím, že zvířata vozí, ale ne přes hranice a to i přesto, že měli všechny potřebné doklady, dokonce i potvrzení zdravotního stavu od veterináře, ale prý to mají v podmínkách, tak kdybyste o nich někdo uvažoval, za sebe doporučuji auto nebo vlak.

 

Následující víkend, 21.1, jsme jeli s chlupáči do Budapešti, kde jsem pokračovala ve svém školení na rozhodčí, tentokrát u Riiky. Zde nemám moc co vyprávět, vše se točilo kolem školení a prohlídky Budapešti. Hayley vyhrála 2.místo v kategorii dark sable female a Atom taktéž 2.místo v kategorii dark sable male. Specter se neumístil.

 

A poslední výstava v Brně 18.2.. Zde jsem byla rozhodčí a tak jsem si vybrala kategorie, kde nemám vlastní fretky ani potomky, aby nedošlo k nějakým neshodám. Na výstavu dorazili i Nymi, Roky a Julinka, bohužel byla mezi černoušky velká konkurence a tak se umístila jen Julinka a Roky, ale to neznamená, že by Nymi také nebyla moc krásná :) .Z domácích pak v podkategoriích vyhráli: Speedy 1.místo sable samice nekastrovaná, Hayley 2.místo black sable samice nekastrovaná, Specter 2.místo black sable samec nekastrovaný a Atom 1. místo black sable samec nekastrovaný a zároveň 1. místo samec nekastrovaný, čímž mi udělal velkou radost. Atom je v perfektní kondici a kožíšek má konečně tak hezký, že mu krásně vynikla i maska :) . Snad bude mít i příští zimu takovou chloubu :) .

V Brně jsem si rovnou vyzvedla naše překvápko do chovu, které se vyskytlo tak nějak na poslední chvíli :) . Je jím naše nová slečna Raisa. Raisa pochází od Lívie z Budapeště, celým jménem tedy Nostrofuretti Raisa. Raisa  je starší slečna, která se k chovatelce vrátila a hledala zkušeného páníčka a já uvažovala o další krvi do chovu.. Slovo dalo slovo, peněženka se opět prohla a já si dovezla domů Raisu, vůbec neodpovídá původnímu strašícímu popisu, je to úžasný mazlík, nekouše a co je ještě lepší, druhý den jsem ji dala k holkám a všechny hned byli kámošky, dokonce se kamarádila i s Aryou, tak jsem to riskla a hele, holky jsou všechny spolu :) . Chvílema dostávala Arya hysteráky, protože moc voněla Patience a ta jí chtěla znásilňovat, pak hroznej problém, když chtěly 2 stejný kus masa.. no ale od včerejška už je klid, Arya si zvykla, že nemá pelíšek jen pro sebe, tak snad jim to vydrží a bude se rozsazovat už jen na miminka :) . Zapomněla bych dodat, že Raisa je 25% hybrid a stihli jsme ji v Brně uchovnit :) .

 

Když zmiňuji miminka, plány jsou následující: Hayley se Specterem (100% mláďata) a Atom s Raisou (62,5%), ještě čekáme, jestli Arya neměla nehodu se Specterem, ale plánované to není, až se nehoda vyvrátí/ budou odstavena miminka, je naplánovaná kastrace. Raisa je v plné říji, Hayley říjit začíná (má dlouhé náběhy do plné říje závislé na počasí). Přijímáme tedy rezervace na miminka více na : Plánované vrhy .

 

Letos bych ráda sehnala i dva zájemce o chlapce (z každého vrhu jednoho), kteří budou ochotni pomoci v chovu pomocí spoluvlastnictví. Ve zkratce pro představu - takový zájemce dostane chlapce zdarma, nesmí mít doma nekastrovanou samici a samec poslouží v budoucnu v našem chovu. Chovnost platím já. Spoluvlastnictví bude na individuální smlouvě, kde se přesněji dohodneme, kdy bych si odhadem nechala samce do chovu, jakmile by už nebyl třeba, došlo by ke kastraci a následně by  byl Váš. Do chovu by šel jen dle mého uvážení a nesloužil by jako krycí samec pro další chovatele, pokud k tomu sama nesvolím. Příklad: dostanete miminko zcela zdarma, po odběru hradíte veškeré náklady vy, jak je tomu i běžně, v říji mu aplikujete Suprelorin (když Vám nebude vadit říjňák, tak ani nemusíte) a jakmile mu přestane působit, použiji ho v chovu a následně ho vykastrujete. Kastraci a Suprelorin  hradíte ze svého za to, že dostanete mládě zdarma. Pokud by byl takový zájemce i do dalších let, budu jedině ráda :) . Spoluvlastnictví plánuji aplikovat pouze na samce, mláďata chci mít u sebe a odchovat je dle svého. Majitel samce bude mít prioritní právo odkoupit si potomka na mazlíčka, popř. opět v podobě spoluvlastnictví pokračovat. Chov bude v každém případě mnou řízený.

 

Na 20.1.2018 předběžně plánujeme další ročník výstavy s olympiádou Furry Snakes. Rozhodčí a některé sponzory už máme domluvené. Pokud budete mít nějaké tužby, co byste na výstavě rádi nebo naopak neradi, jak ze stran sponzorů či doprovodného programu, budeme jedině rádi, pokud nám napíšete na : furrysnakes.cz@gmail.com