Sušené maso

 
Sušené maso je u fretek velmi oblíbeným doplňkem stravy i pamlskem v jednom.
 
Již hotové prodávané maso však nemusí být pro fretky vhodné nebo vlastně ve skutečnosti ani není tím, co jsme si dle obrázku mohli myslet.
 
Prvním pro nás horším zádrhelem bývá maso, které je přisolené. Poznáte to tak, že maso ochutnáte nebo si přečtete složení na obalu.
 
Pokud je maso konzervováno pomocí soli, bývá nejčastěji připsáno jednoduše "sůl" či "chlorid sodný". Obecně, ať tam už budete mít napsáno cokoliv navíc, krom masa, ověřte si, co to vlastně znamená. 
 
Fretce v žádném případě solené ani jinak kořeněnou stravu nepodáváme, věkem se to projeví na funkci jejích orgánů..
 
Ideální složení je 100% maso bez přidaných konzervantů. 
 
Dalším oblíbeným "chytákem" bývá "100% natural" . "100% natural" (100% přírodní) není to samé jako "100% meat" (100% maso) . Přírodní je samozřejmě i pšenice, škrob..  pokud chcete dát fretce sušené maso a ne sušenou masovou pochoutku, "100% meat" bude lepší volbou :) .
 
Jednoduše řečeno - nevěřte obalu, čtěte složení.
 
Pro ty kteří na to nemají nervy,mají velkou spotřebu (domácí sušení se vyplatí i finančně) nebo chtějí vědět, co svému miláčkovi skutečně dávají, jsem připravila návod, jak si takové sušené maso připravit doma:
 
Sušení v elektrické troubě                                   Sušení v sušičce potravin