Novinky o Cipískovi a Brněnská výstava

17.02.2015 14:37

Tak abych zase sdělila novinky. S Cipískem nemáme úplně vyhráno, od posledně se mu "to" zase vrátilo. Momentálně máme přeléčeno a po konzultaci s naší veterinářkou a MVDr. Jeklem jsme došli k závěru, že s největší pravděpodobností jde o FLUTD , v překladu "nemoci koček  dolních močových cest". Pod touto zkratkou se neskrývá nic konkrétního, může to být celá řada nemocí, příznaků i příčin. Paní veterinářka běžně pracuje s kočkama a pokud jsem to dobře pochopila, Cipísek má vpodstatě sterilní zánět, který si jeho tělíčko způsobuje samo od sebe a za určitých podnětů se "nemoc" projeví. V reálu to znamená, že je možné, že se to bude chronicky vracet stále a stále do kola. Tento syndrom by neměl být dědičný, spíš to vidíme na změnu granulí + Cipískovo občasné odmítání pít, které také může DMC dráždit a vyvolávat zánět. Ohledně stravy jsem konzultovala s MVDr. Jeklem, že je třeba najít granule s vysokým obsahem živočišných proteinů, popř. přejít na BARF.. Zatím doděláváme pytel Brit Care Cat Crazy I´m Kitten, který má 38% proteinů, doplňuji vzorečky N & D , které jsme ukořistili na výstavě v Brně, které mají 42% proteinů a přidávám co nejvíc masa, co jsem do něj schopná nacpat - počínaje sušeným, konče syrovým (dělá pokroky :) ) . Pokud se povede dál, vyřešíme snad tento problém masem, ale kdyby to náhodou nevyšlo, pokukuju po nových granulích. Pan doktor zmiňoval konkrétně Orijen, ale narazila jsem na složením zajímavější a nejspíš i účelnější granule Applaws kitten, ale upřímně bych raději něco jiného než jen kuře, kuře a zase kuře.. při nejhorším to asi skončí tak, že prostě budu krmit zase 50:50 granule:maso , ale tím pádem ani nepotřebuju měnit granule.. No vše je zatím v rámci úvah, zkoušíme co změny s Cipískem udělají, za 2-3 týdny mu vezmu opět moč na rozbor a uvidíme, třeba byl jen na poprvé nedoléčen a problémy nás na dobro opustily.. ale musíme počítat se vším.

 

Tak abych nemluvila stále jen o Cipískovi :) . 7.2.2015 proběhla v Brně výstava fretek . Ke shrnutí, bylo to takové všelijaké, z našich jsme tam viděli vnoučátka a Sida Shelly´s Ferrets , který byl na výstavě úspěšně uchovněn. Překvapili mě i páníčci Belly a Dolly, kteří se na nás přijeli podívat z Olomouce (bohužel bez holek, ale i tak to bylo milé :) ) . Výstava jako taková byla dost zmatečná, řekla bych "nedotáhlá" do detailů, ale asi vždy se najde něco, co někomu prostě nebude vyhovovat :) . K našim úspěchům. Zabodovala jediná Arya, u které jsem o tom zrovna dosti pochybovala (nedolínalá maska, škvíra mezi zubama). No, ale překvapila nás krásným 1.místem v kategorii Junior samice :) . Naopak Spectera málem rozškubali na kousíčky, jak mu vytkli každou blbost, která je mu vlastně předností. Např. jsem u žádného freťáka ještě neviděla tak krásnou hlavu a jemu za ní strhly asi 3 body , ale s tím už se musí na výstavách počítat, rozhodčí má každý svůj metr a standardy se nejspíš také dost rozlišují.. Larry byl u stejné paní co Specter, oběma strhla za krátké drápky (2 týdny od stříhání) , Arya byla vedle u Henriety a ta posoudila délku drápků za správnou (samozřejmě stříháni v tentýž den..). To zmiňuju spíš už tak pro sebe, abych při příští výstavě ideálně předem zjistila, kdo bude posuzovat jakou kategorii a podle toho ostříhala drápky :) . No zpátky k úspěchům . Larry a Specter se tedy ani neumístili. K posuzování se vyjadřovat dále nebudu. Čím mě ale chlupáči moc překvapili byla malá olympiáda bokem výstavy :) . Larryho jsem tedy nechala spinkat, ale Arya potvrdila svůj titul v 1.místě v panáčkování - tentokrát 5 min. 1 s (ukončeno kvůli mé chybě - už jsem dostávala křeče a potřebovala jsem si poposednout a tak jsem Arye cukla s pastou - příště se polepším, ať nám Aryjka může trhat další rekordy ;) . Mimo to se Arye povedlo i prolézt rourou, čas netuším, ale získala krásné 2.místo :) . A Specter překvapil, očividně si od posledně na pastu navykl ještě víc a trhl tak svůj první rekord v panáčkování :) . Přesně tedy nevím, ale bylo to kolem 2,5 minuty tuším :) . Vlezl se tak na krásné 3. místo :) . Do roury se bohužel nevešel O:) . 

Arya ( "a její cudný úsměv") při panáčkování - za foto děkujeme Ireně Syřistové :)

 

Na výstavě jsme také potkali spoustu známých a kamarádů :) . Také se za námi přišla podívat Livi za Specterem, díky ní máme pár "ňuňacích" fotek :) .

jedna Specterova "ňuňací" :) 

a jedna s otevřenými očky :)

Z výstavy je v Brněnském deníku malý článek , k nahlédnutí ZDE . Pro všímavé, na jedné z fotek je náš Larry Shelly´s Ferrets, schválně, zda-li ho poznáte (PS omlouvám se za svůj zjev, myslela jsem, že fotí jen Larryho :-S ) 

 

Jo a abych nezapomněla, málem to už vypadalo, že Arya dosáhne na úplný vrchol ;) 

Z leva Denisa se Secretkou , Arya a má maličkost (placka bohužel není pořádně vidět)

Placka k nahlédnutí ;) . Tvůrce šikovná Una Reinsone .