Příběh o Tobiaskovi, aneb zákony nezákony..

05.03.2016 18:17

Asi už jste si všimli, že mám Tobiase zase doma ...

 

Nenechte se ale mýlit, na tomto příběhu je smutné to, že Tobiase přijala úplně celá rodina jako svého právoplatného člena a stejně tak on přijal je. Jak už to tak ale chodí, když je někdo šťastný příliš, musí se mu to nějak překazit.. A tak se Zuzka s rodinou z Tobiase neradovali dlouho :( .

 

Tobiaska si Zuzka odvezla v sobotu po 5. hodině z Prahy, domů dojeli pozdě večer a po celodenním zápřahu Tobias neděli vpodstatě celou prospal, ještě si stihli vyříkat, kde bude mít záchodek a v pondělí večer mi psala Zuzka: "je normální že lidi nemají fretky moc rádi? už se rozneslo po vesnici že máme jednu doma a lidi hned začali pomlouvat a stěžovat si..." a tak to začalo :( . Tobiasek je kastrovaný, rozhodně není cítit, ale takovým způsobem jakým to podali sousedé nesmrdí ani má celá smečka dohromady.. dle popisu Zuzka s rodinou bydlí v obecním bytě uprostřed vesnice, byt o velikosti 3+1 , Tobias byl jediný zvířecí obyvatel.

 

Zuzka byla ještě tak zodpovědná a přesto, že dle nového občanského zákoníku můžeme mít na bytě zvíře a nemají nám do toho co mluvit, tak se byla před pořízením svého prvního freťáčka zeptat starosty a ten jí ho povolil. Jakmile se však po vesnici rozneslo, že má fretku a v obecním bytě, začalo se vyprávět, jak to mohl starosta schválit, že pak v tom bytě nebude chtít nikdo bydlet a hlavně, že nejen, že by třeba byla fretka cítit za vchodovými dveřmi, ale údajně si na zápach začali stěžovat i lidé z konce vesnice.. aneb předsudky zapůsobily a buďto si lidé úplně vymýšleli nebo museli na chudáka Tobiáska házet úplně jiný zápach..

No nicméně, na podzim jsou volby a samozřejmě s tím šli lidé za starostou a ten se nejspíš rozhodl jim splnit každou blbost, co si vymyslí, aby byl znovu zvolen.. přišel Tobiaska navštívit, řekl, že prý smrdí jako potkan a že je to fakt hrozný smrad a že tedy bude muset pryč, když se bránili, že jim to slíbil, řekl jen, že to nikde černé na bílém nemají.. Rodina se zkontaktovala s právníkem a ten jim bohužel řekl, že rodinné svěděctví nemá takovou váhu a bylo by to slovo proti slovu.

 

Dokonce zašli tak daleko, že si začali hledat nové bydlení v rámci vesnice (bohužel tam celá jejich rodina pracuje), nicméně nenašli, jen nějaký o hodně menší a ještě k tomu dražší byt..

 

Nakonec to tedy dali zastupitelstvu odhlasovat, po té, co jim odvykládali vše, tak odhlasovali, že tam prostě zvířata nebudou. Zuzka i já bychom bojovaly dál, nicméně začali jim dělat takové naschvály, že jsme to kvůli jejich živobytí vzdali.. nejen, že jim stihli zvýšit nájem, také bylo řečeno, že pokud tam bude zvíře, dostanou výpověď (samozřejmě že důvodem by nebylo zvíře, že..) a bohužel výpovědní lhůta je jeden měsíc a jejich rodina už tam žije roky. Starosta se snad uklidní a nechají je alespoň v klidu žít, Zuzka si teď poohlíží po jiné práci i bydlení, když nic nenajde, za pár let snad budou s přítelem ve svém a už má slíbené, že budou mít fretčí pokojíček a může si jich pořídit i víc :) .

 

Mě nezbývá, než jim popřát hodně štěstí a budu jim držet palce. Moc nás všechny mrzí, že to neklaplo, bohužel mají svázané ruce, ale snad si to nenechají líbit a jakmile to bude možné, půjdou o dům dál, tedy alespoň o vesnici dál.. předsudky jsou hrozná věc :( .

 

Se Zuzkou zůstávám v kontaktu a věřím, že si časem svůj sen splní a bude mít třeba i normální sousedy :) .

Tobiaska mám od včerejška doma. U mě doma už je rozkoukaný, bohužel má stále problém s ostatními fretkami. Psa se nebojí, z toho si nic nedělá.. ;) . Budeme to nadále zkoušet, nicméně aktuálně to vypadá tak, že Tobiasek bude nabídnut do adopce prioritně jako jedináček, případně k menšímu počtu, ideálně flegmatických fretek.

 

Tobias je velmi empatický, vydrží se mazlit, ale i blbnout. Vhodný i k úplným začátečníkům a troufám si říci, že i k dětem (samozřejmě k dětem, které vědí, co se se zvířátkem může a co nemůže a jedině pod dozorem rodičů). Chodí krásně na záchodek, nemá problém s masem ani granulkami (preferuji BARF). Je očkovaný, čipovaný, kastrovaný, bez ušního svrabu a má už i čisté zoubky :) (měl je škaredé z granulek).

 

Chovatelský servis samozřejmostí, s budoucími majiteli vyžaduji alespoň občasný kontakt po celý život chlupáče. Podmínky stejné jako u odběru mláďat. 

 

V případě zájmu mne kontaktujte