Říje, první potomek na světě, Finsko a další radosti a starosti

13.07.2016 20:11

Tak opět dohánění restů O:) . Holky přišly opět do říje, Hayley jako první a tak se hned krylo znovu, ostatní přišly do říje až před nedávnem. Speedy a Patience půjdou příští týden na ukončení Receptalem. Hayley nakonec porodila trochu dříve než měla, 10.6. porodila jen 2 miminka a bohužel jí chvíli trvalo, než pochopila co má dělat, slabší tchůře (ten pojem si asi nechám patentovat O:) ) se bohužel nedožilo rána.

 

Druhá holčička se má čile k světu, dnes už je jí měsíc a nějaký den k dobru, mleté maso měla jeden den, druhý stihla ukrást Hayley kuřátko a tak dáváme už normální velké kusy, celé myši i kuřátka a malá si s tím bravurně umí poradit :) . Má neuvěřitelnou sílu stisku a ohromně silné nohy, jen s nimi ještě neumí příliš zacházet :) . Kouká na obě očka a se mnou se zatím jen mazlí. Je krásně velká, jak je na tolik cecíků úplně sama Dostala jméno Nymeria Eluveitie Murph - panička je blázen, ale na výstavách bude aspoň sranda :) . Nymeria je z Game of Thrones, Eluveitie je metalová kapela a Murph je asi každému jasné, snad nebude panička litovat, zatím se Nymi tváří jako andílek, ale moc se mi nechce věřit, že by holčička byla tak hodná :) . Problémem může být, že nemá sourozence, ikdyž sem ji tuhle přistihla, jak se snaží hrát si s mámou, jen ta to teď úplně nebere, stejně jako, když se chce jít Nymi najíst nebo dojít na záchod, jakmile se dozor vzbudí, můžu uklízet celou klec.. no při nejhorším jí budu muset nějak rozblbnout, aby pak nebyla v šoku, až půjde ke dvěma klukům, kteří už to mají v malíku :) .

Nymi se zapatlaným čumáčkem - 11 dní

- Nymi 20. den, Julča přišla blbnout s foťákem :)

Nymi - 30. den

 

 

Vzhledem k počtu mláďat a pár smutných zpráv v mém okolí jsem se rozhodla, že přecejen Aryu zkusím ještě nakrýt. Tento týden přišla do plné říje, nebude to trvat dlouho a půjde za Atomem :) .

 

Ve Finsku jsem úspěšně absolvovala svou první výstavu a teď už se třesu na tu v Dánsku :) . Výstava proběhla zhruba dle mých představ, jediné, kde jsem vážně měla problém bylo v okamžiku, kdy jsem měla vybrat nejlepšího albína, z kluků, holek, mladých, starých.. kdy žlutý nebyl ani jeden, tedy vadu na barvě neměli a neměla jsem zohledňovat jejich kondici ani další věci jako kvalita srsti nebo že jeden z nich měl ošklivou hlavu - prostě jen říct, která bílá je nejlepší.. vybírala jsem hodně dlouho, ale vybrat jsem hold musela.. myslela jsem, že větší problém mi bude dělat Best in show, ale na albíny fakt nic nemělo :) .

 

Mezi další radosti a starosti patří náš nový azylant Kenny, Kenny je z odchovu po Tedýskovi a naší Nicky, páníček se stěhuje do Anglie a tak Kenny čeká u mě, jestli se páníček usídlí nebo ne, pokud ne, budeme bohužel Kennymu muset hledat nový domov, má 2 chybky - má hrozný problém s fretkama, když je v kleci a jsou dost daleko, tak je v pohodě, jakmile se k sobě přiblíží, vyjíždí i přes klec, jednou , když běhal, Lily zrovna utekla, jeho strach se bohužel neukázal jako ten "pomóc, musím utéct", ale jako "vetřelec, musím ho zlikvidovat..". Lily udělal dost škaredý šrám na pacce, také jsem jí viděla snad poprvé v takto opačné roli, kdy se ona snažila utéct, vždy dostali všichni do kožichu od ní, nikdy se nedala, ani když se takhle potkala s Aryou..  Naštěstí to je jen jizva, noha je v pořádku, ale asi bych ho musela dát někomu, kdo jinou fretku nemá.. se psy problém nemá, na ty je zvyklý. Druhý jeho neduh je ten, že nechodíí na záchodek, to může být ale spojené s přítomností dalších fretek u páníčka prý chodil normálně.. Páníčkovi jsme dohodili bydlení u Jan, tak můžeme doufat, že se tam usadí, když ne, je to 50:50..

 

A v neposlední řadě, ikdyž mě to tak zrovna vyšlo.. Krom Félixe se teď, ve 4 letech života projevila vrozená vada u Phoenixe.

Přikládám dokumenty k nahlédnutí, kontaktní údaje majitelky schovány, zveřejnění je domluvené, stejně jako citace, aby případně majitelé sourozenců nepodcenili obdobné příznaky.

 

První zpráva o změně zdravotního stavu od majitelky:

"

Cako Miso,

mam bohuzel spatnou zpravu. Phoenix zacal mit posledni dobou nejaky problemy. Nebylo to nic, co by mu vylozene vadilo, (coz teda nakonec je spis minus, pac kdyby to bylo akutni, tak by prosel asi jinejma vysetrenima), jelikoz to zacalo obcasnym zvracenim, tak jednou za mesic, ktery se pak stupnovalo. Tak jsme zacali chodit k veterinari. Ale bylo to tak, ze se vyblinkal a řádil dal. Tak jsme dosli k tomu, ze se u nej rozvinula intolerance na nejakou slozku granuli a presli jsme na BARF a bylo to v pohode, ale pak zase zacal postupne sem tam, bez ohledu na to, co jedl (jednou to zbastil a v pohode a podruhy to vyblinkal - ale treba jen jeden kousek masa). Ale jinak kraken jako vzdycky, nehubnul, zadny jiny problemy, takze veterinar nevedel. Tak jsme zkusili dietu - ryby 14 dni, jestli ten prechod na maso nebyl nejak rychlej a v pohode. Neblinkal mesic, vsechno v klidu. A pak se jednou vecer vyblinkal (cca tejden zpet) a byl z toho nejakej preslej, tak jsem ho sledovala a vsimla jsem si, ze trosku smajda na jednu nozku. Druhej den rano uz ji mel vicemene ochrnutou, tak jsme zase jeli a doufali jsme, ze je to skriplej nervik. Jenze dalsi den to byla i druha, tak testy na inzulinom, kterej to nebyl. Pak me zoufalej doktor objednal do jiny kliniky a tam bohuzel zjistili, ze i blby blinkani muze byt od srdicka. Takze abych to zkratila, Phoenix ma nemocny srdicko a to bohuzel docela hodne. Prognoza neni dobra. Pry je to pravdepodobne vrozeny a zacalo se to projevovat az ted. Operovat se to asi neda (jeste pujdem na konzultaci ke kardiologovi do Slanyho, na kteryho jsem dostala kontakt od doktorky, ze pry je nejlepsi a jestli nekdo neco zvladne, tak on, minimalne mu vymyslet nejlepsi medikaci). Od doktorky dostal leky, ktery bude brat uz kazdej den a ted v patek jdeme na kontrolu. Kazdopadne, bys to na nem nepoznala (az teda na ty nozicky, holt misto behani lachtankuje :D Ikdyz ted se mu to dost zlepsilo, takze obcas takovym osobitym stylem cupita. Ale je to strasny pako, takze i s tema nozickama obcas leze v kleci po pletivu do patra a ja ho pak sundavam, aby nehazel drzku (ma totiz vyndany tunely, aby zustaval dole prozatim). Nehubne, zere jak ma (pokud teda nedostane to, co mu nejede) a hravej a zvedavej taky porad je nastesti.

No, budu te informovat, jak pokracujem, zatim pa"

Nechávám celý text, abych nevynechala nějakou posloupnost, tak se omlouvám, pokud by někoho nějaký výraz pohoršil.

Zprávy od veterinářů. První je od Vítězníkové

 

Bohužel se s tím nedá nic dělat a tak hold musíme doufat, že se mu to nebude zhoršovat a ještě si trochu toho života užije.

Sidova majitelka, jakožto majitelka jediného, v chovu užívaného, přímého příbuzného, byla o rizicích s dědičností informována. Snad se to neprojeví i u dalších.