Novinky

24.10.2019 10:00

V červenci jsme si dovezli naší novou kamarádku, Banshee :) . Banshee je malá opice, která se zatím moc mazlit nechce, ale pracujeme na tom a spíš si zatím hrajeme, abychom navázali co nejlepší vztahy :) . S Banshee jsme vezli i další 3 brášky, kteří se pak postupně rozutekli :) . Jarrick šel k Maje na Slovinsko, toho jsme si předávali cestou zpět v Německu, předběžně jsme domluvení na krytí Electric, má přezdívku Pablo, až budu mluvit o nějakém "jiném" samečkovi, je to jeden a ten samý :) .Dále jsme vezli Allena, pro něj si po krátké době dojela Marianne a Allen je již zabydlený v Dánsku, začátkem října od nás odletěl Ego s Peterem do Finska :) . Co Vám budu povídat, kluci jsou kluci, furt pro ně mám slabost :) . Banshee je proti nim dračice :) . Také jsem jí od té doby, co jí máme doma, nebyla schopná hezky vyfotit, nepostojí a má naučeno to co Patience - dobrota - něco se na mě chystá! Tak doufám, že jí to brzy přejde a vezme si vzor v někom jiném :) . S lososovým olejem to celkem jde, ale to má zase hlavu zabořenou v misce, když ji chci zvednout, je to hodně podezřelé, tak jde raději vymýšlet nějaké lumpárny :) . Banshee bydlí se Speedy, Electric a Patience.

 

Začátkem srpna se nám vrátila Holly, Holly je ta slečna, která tahala nohy, miminko po Hayley a Specterovi, tedy už 2leté :) . Holly je zlatíčko, ale s nožkami stále zlobí, když je na kluzkém, tak se s tím vůbec nemaže a zadní maximálně použije jako odrážedlo, když potřebuje zatočit. Ve fretkárně se ale poměrně snaží. Přibyla nám do smečky jedna útulková slečna, v útulku pojmenována Fanynka, má nálepku kousavky, přestože ji už chvíli doma mám a zatím mě nekousla :) . Holly bydlela s Aryou, dnes už jsou dohromady i s Fanynkou, které je teď tak 4-5 měsíců a furt si s nimi hraje :) . Mám pocit, že na Holly to má motivační dopad a už pár dní sleduji, že se snaží na zadní více stavět, tak snad to ještě rozhýbe :) .

Půjčovali jsme si útulkový vozíček, ale to je pro Holly nepoužitelné, vozíček se převrazí, jak má jen 2 kola, tak pokud se nezačne snažit, začne trápení a vyrobíme jí vozíček se 4 kolečky, aby se nepřevrhával a mohli jsme ji "zneškodnit" přední nožky a donutit ji hýbat zadními víc, aby jí trochu zesílily, jak je skoro nepoužívá..

 

Fanynka

 

Krom těchto radostí nás postihla i jedna nešťastná událost.. Atom začal opět průjmovat a už nezabíralo nic. Testy opět čisté, jen se mu k tomu ještě pro změnu přidaly nadledvinky. Už jsem byla tak zoufalá, že jsem se obrátila na specialistu, vzhledem k tomu, že už jsme všechno zkoušeli v předchozích epizodách průjmu, byla doporučena biopsie střeva. Moc se mi do operace v jeho stavu nechtělo, ale po konzultaci s našimi lékaři jsme se rozhodli, že bude lepší domluvit se na termínu, bohužel k zákroku nestihlo dojít. Atom 1.října náhle zemřel, pitva prokázala příčinu úmrtí - prasklý duodenální vřed, ale vzhledem k tomu, že jsme neznali příčinu a věděli jsme o vleklých problémech s průjmy, odeslali jsme ještě vzorky s vředem, kouskem střeva a mízní uzlinou na vyšetření. 

 

Včera přišly výsledky a potvrdilo se IBD (pro zajímavost Atom měl z příznaků jen průjmy, nechutenství u něj vůbec nebylo, naopak byl neuvěřitelně žravý, takže příznaků se asi taky moc držet nedá..), vyloučil se tumor, takže sice nevíme, jak se tam vřed vytvořil, ale víme, co ho celou dobu trápilo.. Dědičnost u této choroby nebyla potvrzena, nicméně co jej přesně způsobuje se taky neví, často tyto imunitní problémy spouští i jen stres, vakcíny apod..

Atom asi před rokem, možná déle, vzhledem k jeho zhoršující se kondici, jsme focení nevyhledávali.

Odpočívej v pokoji, maličký.

 

Arya měla minulý týden poprvé průjem a já zavyšilovala a raději jsme hned nasadili antibiotika. Druhý den již průjem neměla, nicméně pro efekt jsme je raději dobrali, zdá se, že to byla jednorázová nevolnost, ale člověk už se pak bojí každého "prdu".. 

 

Abych napsala na závěr něco aspoň trochu pozitivního, 19.10.2019 proběhla v Praze již 3.Furry Snakes, bohužel nám tentokrát nemohla děvčata ze Slovenska přijet na pomoc, tak byly některé úkoly náročnější, ale nakonec jsme to zvládli i s českým týmem :) . Výstava se dostala nejen do ČT, kde budeme odvysíláni někde kolem Vánoc, ale dokonce na závěr večerních zpráv na TV Nova, chvíli jsem se bála na to podívat, protože měli v záběru prý krásný kousanec od našeho Spikeyho, který si za to vysloužil cenu Nejlepší kousanec výstavy :) , nakonec krveprolití naštěstí zacenzurovali a udělali krátkou reportáž s představením fretek :) . Záznam si můžete pustit ZDE , fretky jsou, po přetrpění spousty reklam, vidět od 33.minuty :). V reportáži mimo jiné "zaválel" (tedy sudy :)) ) náš Spock :) . Na výstavě se z našich umístil ve velké konkurenci Spock na 3.místě v dospělých samcích, Tobias na 3.místě ze 3 samců veteránů a Speedy, která šla na výstavu jen kvůli tomu, abych měla koho dětem půjčovat a aby byla trochu "účast" na výstavě a olympiádě, tak překvapivě zaválela a nejen sudy :) . Speedy vyhrála 1.místo veterán samice (ne výrazná konkurence, ale jisté to rozhodně neměla) z 6.samic, následně také nejlepšího veterána výstavy a dokonce samotné BIS :) . Krásná cena, nicméně stále z ní mám smíšené pocity, ne, že by si to nezasloužila, co jsem viděla, tak oproti ostatním byla ve skvělé kondici, nicméně spíš, že nebylo příjemné jít na sebou organizované výstavě zrovna pro hlavní cenu.. Na výstavu dojeli vystavovatelé i ze Slovinska a Dánska, takže máme společnou fotku Speedy a jejího syna Legendy a viděla jsem po odstupu znovu Pabla (Jarrick - brácha od Banshee) .

 

Speedy a Legend 19.10.2019 - 3rd Furry Snakes

 

Speedy a Spock se účastnili i olympiády, oba si vedli dobře v těch pár disciplínách, které jsme stihli :) . Spock se probojoval až na 3.místo na stupínek šampionů olympiády :) . Předběhl Speedy a Zuri v rozstřelu, kde byl lehce ve výhodě, závodilo se , kdo dřív sežere porci lososové pasty :) . Holky už byly trochu přežrané :)

Banshee byla také přihlášená na výstavu, i jsem ji s sebou vzala, jen hned po příjezdu zalezla pod deku a dělala, že není, tak jsem jí nakonec nechala schovanou a nestresovala jí, už takhle to pro ní byla velká změna, tak snad se trochu rozkoukala a příště už to zvládne trochu lépe :) .

 

Na výstavu dorazila spousta super lidí, tak to bylo moc fajn :) . Jen jsme nestihli žádné fotky s Davidem a že nám letos připravil jako rekvizitu trůn z Game of Thrones :) . Pokochat ostatními fretkami, se můžete ZDE.

 

Na příští rok plánujeme ještě jednou vrh Patience se Spockem a dále Electric s Jarrickem. Tak držte palce, potřebovali bychom, aby klaply oba vrhy O:)