Sušení v elektrické troubě

 
Trouba horkovzduch, 80°C s pootevřenými dvířky (bohužel nejde nastavit nižší teplota). 
 
Telecí kusové, krájeno ve zmrzlém stavu, velikost a rozprostření viz foto. Doba sušení 6 hodin. Masa cca 900 g v syrovém stavu, po konci sušení 200g. Pořizovací cena 98 Kč / kg (syrového stavu) + energie. Tedy 88 Kč + energie. Odhadem 105 Kč za 200 g sušeného telecího.
Nejprve si zmrzlé maso nakrájíme na tenké proužky, cca 2-3 mm. Já odřezávám kolem dokola jádra kusu masa (trochu jako když se okrajuje maso na kebab). Dle potřeby rozkrájíme na menší kousky (doporučuji nechat v kuse,nepropadá tolik při sušení a sušené ho zvládnete "nalámat" dle potřeby :)  ) .
Maso naskládáme na rošt co nejhustěji a tak, aby nepropadávalo. Překrývat se může, maso se během tepelné úpravy smrskne.
Troubu nastavíme na nejnižší možnou teplotu (obvykle 70-80°C).
Do předehřáté trouby vložíme připravený rošt,pod něj plech na odkapávání. Troubu zavřeme.
Po cca 5-10ti minutách, kdy nám maso takto zbělá (bílkoviny).
Následně troubu pootevřeme, abychom snížili teplotu (pokud máte možnost nastavit nižší teplotu,není třeba)
Takto vypadá maso po hodině sušení.
A takto vypadá maso,když je hotové :)